Så fungerar återbetalningsskydd
Återbetalningsskydd innebär att den du är gift med, din sambo eller dina barn får dina pensionspengar när du dör. Barnbarn omfattas inte av återbetalningsskyddet.
Du som arbetar inom kommun och region har ett återbetalningsskydd i din tjänstepension, om du inte själv har tagit bort det.
Behålla eller ta bort?
Din familjesituation och din ekonomi avgör vad som är rätt för dig. Men om du lever ensam och inte har barn är det alltid bäst att ta bort återbetalningsskyddet. Då får du ta del av arvsvinster som ger dig lite mer pengar till din egen pension.
Om din familjesituation skulle förändras kan du lägga till återbetalningsskyddet igen. Oftast behöver du fylla i en hälsodeklaration.
Vill du ta bort ditt återbetalningsskydd gör du det på Mina sidor.
Så här resonerar andra
Ahmed, 63 år, parkförvaltare
Ahmed arbetar som parkförvaltare på kommunen. Han är ogift och lever ensam. Han har en vuxen dotter som har flyttat hemifrån. Ahmed kom till Sverige för 15 år sedan och har därför bara arbetat ihop till sin tjänstepension i tio år. För att få lite mer i pension har han valt att ta bort sitt återbetalningsskydd.
Lena, 56, undersköterska
Undersköterskan Lena har däremot valt att ha kvar återbetalningsskyddet. Lena bor ihop med Lars och de har två barn som snart är på väg att flytta hemifrån. Lena är mån om att sambon Lars ska kunna bo kvar i bostaden om hon skulle dö. Då känns det tryggt att veta att han får hennes pensionspengar.
Bosse, 57 år, brandman
Brandmannen Bosse bor ensam och har tagit bort sitt återbetalningsskydd. Hans två vuxna barn har flyttat hemifrån. Nu har Bosse träffat en fästman och de planerar att köpa ett gemensamt boende. När paret har flyttat ihop kommer Bosse att lägga tillbaka återbetalningsskyddet eftersom han vill att fästmannen ska kunna bo kvar om Bosse går bort.