Tjänstepensionens dag − fira din viktigaste löneförmån med extra koll

Nästan 6 av 10 yrkesarbetande svenskar tycker att tjänstepensionen är den viktigaste löneförmånen. Trots det känner många inte ens till att de har tjänstepension, eller hur mycket som betalas in.

Det är en majoritet av alla yrkesarbetande svenskar, 59 procent, som anser att tjänstepension är den viktigaste löneförmånen. Det visar en ny Sifoundersökning som gjorts inför Tjänstepensionens dag den 27 september. Och tjänstepensionen har stor betydelse för din inkomst som pensionär, så du bör ha koll på hur den fungerar.

Så får du bra koll på din tjänstepension

Se över din pension någon gång per år

minpension.se får du en samlad bild över hur stor din pension kan bli. Där kan du också testa hur olika pensionsåldrar påverkar din pension.

Välj om du behöver skydd för din familj

Fundera på om alla pengar ska gå till din egen pension eller om du vill ha ett skydd för din familj när du dör. Lever du ensam är det värt att ta bort återbetalningsskyddet. Då blir din pension högre.

Dela på deltiden om det går

Din pension blir lägre om du jobbar deltid under många år. Har du en partner är det därför toppen om ni delar på deltiden. Går inte det kan äkta makar föra över premiepensionen – den del av den allmänna pensionen som du själv får placera – till den av er med lägre inkomst. Överföringen gör ni på pensionsmyndigheten.se.

Håll koll på avgifterna

Se till att du betalar låga avgifter på ditt tjänstepensionssparande. Det kan ha stor betydelse för hur mycket du till slut får i pension.  

Vänta med att gå i pension

Gå inte för tidigt i pension – även om din partner är äldre. Ju längre du arbetar desto högre pension.

Vill du ha fler tips? Testa vår guide Pensionskollen. Den samlar allt du behöver ha koll på.

Tjänstepension ger balans

I år samarbetar aktörerna bakom Tjänstepensionens dag med 83-åriga Lady Silver. Anita Looström, som hon också heter, är pensionerad barnmorska som brinner för rörelse och hälsa. Hon utmanar den som vill med tre olika balansövningar.

”Under hela mitt yrkesverksamma liv har tjänstepension varit en viktig del att tjäna in för att få livet och ekonomin mer i balans när jag väl skulle gå i pension. Tjänstepensionen har gett mig trygghet och idag gör jag det jag gillar allra mest – träna och röra på mig. Därför har jag, tillsammans med Tjänstepensions dag, tagit fram utmaningen ”Tjänstepension Ger Balans”.

Vågar du testa? Här hittar du balansövningarna med Lady Silver

Om Tjänstepensionens dag

tjanstepensionensdag_logo_2020.png

Tjänstepensionens dag firas alltid den 27 september och i år för elfte gången. Dagen syftar till att uppmärksamma tjänstepensionens betydelse för den framtida pensionen.

I år står dessa bolag och myndigheter bakom dagen:

AFA Försäkring, AMF, Alecta, Avtalat, Collectum, Folksam, Folksam-LO Pension, Fora, Handelsbanken Liv, KPA Pension, Länsförsäkringar, Minpension, Movestic, OFR, Pensionsmyndigheten, Pensionsvalet, PRI, PTK, Skandia och SPV.