Tillgänglighet i våra digitala kanaler

Alla människor har olika förutsättningar, men det ska inte ha någon betydelse för hur bra vår webbplats fungerar. Vår information och våra tjänster är till för alla. Därför arbetar vi hela tiden med att förbättra tillgängligheten på webbplatsen.

Navigera med tangentbordet

Om du inte kan eller vill använda en mus kan du navigera med hjälp av tangentbordet i stället. Använd tab-tangenten (fungerar i de flesta webbläsare) för att gå från en länk till nästa. Välj Enter eller Retur för att klicka på länken. 

Läs upp innehållet

Du som har nedsatt syn eller lässvårigheter kan få innehållet på webbplatsen uppläst i ReadSpeaker. Längst upp på varje sida finns en lyssnaknapp som gör att du kan lyssna på innehållet på sidan i stället för att läsa. 

Zooma för att göra innehållet större

Om du vill göra innehållet större har du möjlighet att zooma in en webbsida. Hur du gör för att zooma beror på vilken webbläsare du använder, och om du använder mobiltelefon, dator eller surfplatta. 

Skriv ut en webbsida

Vill du skriva ut en webbsidan kan du antingen välja webbläsarens inbyggda funktion för utskrift, eller klicka på den knapp för utskrift som finns på alla webbsidor på kpa.se. 

Externa länkar öppnas i nytt fönster

Om en länk leder till en annan webbplats öppnas den i ett nytt fönster. Vi markerar det med en ikon till höger om länken. Din skärmläsare läser upp att länken öppnas i ett nytt fönster. Om du stänger det nya fönstret kommer du tillbaka till vår webbplats. 

När det gäller pdf-filer så är det inställningarna i din webbläsare som avgör om de öppnas i ett nytt fönster eller inte. 

Så arbetar vi med tillgänglighet

  • Målet är att våra tjänster ska klara WCAG 2.1 AA och de tillägg som finns i webbdirektivet. 
  • Webbplatsen är responsiv för att ge bra läsbarhet i olika enheter.
  • Webbplatsen har godkända kontraster med stora textstorlekar och begränsad längd på textrader. 
  • För att testa tillgänglighet på vår webbplats och för våra tjänster använder vi skärmläsaren NVDA.
  • Ny funktionalitet ska på kodnivå uppnå minimikravet godkänd enligt verktyget Lighthouses bedömningsskala.