Tjänstepensionens dag − så kan du fira din viktigaste löneförmån

Tjänstepension blir en allt viktigare del av din framtida pension. Trots det känner många inte ens till att de har tjänstepension, eller hur mycket som betalas in.

Eftersom tjänstepensionen har stor betydelse för din inkomst som pensionär så är det en riktigt bra idé att ha koll på den. Visste du förresten att nästan en miljon kommun- och regionanställda från och med 2023 får mer pengar till sin tjänstepension genom det nya pensionsavtalet AKAP-KR?

Så får du bra koll på din tjänstepension

Se över din pension någon gång per år

minpension.se får du en samlad bild över hur stor din pension kan bli. Där kan du också testa hur olika pensionsåldrar påverkar din pension.

Välj om du behöver skydd för din familj

Ska alla pengar gå till din egen pension eller vill du ha ett skydd för din familj när du dör? Tänk igenom det. Lever du ensam är det värt att ta bort återbetalningsskyddet. Då blir din pension lite högre.

Dela på deltiden om det går

Din pension blir lägre om du jobbar deltid under många år. Har du en partner är det därför gynnsamt att dela på deltiden. Om det inte går kan äkta makar föra över premiepensionen – den del av den allmänna pensionen som du själv får placera – till den av er med lägre inkomst. Överföringen gör ni på pensionsmyndigheten.se.

Håll koll på avgifterna

Se till att du betalar låga avgifter på ditt tjänstepensionssparande. Storleken på avgifterna har betydelse för hur mycket du till slut får i pension.  

Vänta med att gå i pension

Gå inte för tidigt i pension – även om din partner är äldre. Ju längre du arbetar desto högre pension får du.

Vill du ha fler tips och få bättre koll på din pension?

Testa vår guide Pensionskollen. Den samlar allt du behöver känna till.

Om Tjänstepensionens dag

tjanstepensionensdag_logo_2020.png

Tjänstepensionens dag firas alltid den 27 september och i år för trettonde gången. Dagen syftar till att uppmärksamma tjänstepensionens betydelse för den framtida pensionen. Trots att tjänstepensionen är en så viktig del för den totala pensionen så är det många som inte vet om de har tjänstepension eller hur mycket som betalas in. Därför går pensionsbranschen samman och uppmärksammar tjänstepensionen en dag om året.

I år står dessa bolag och myndigheter bakom dagen:

Afa Försäkring, AMF, Alecta, Avtalat, Collectum, Folksam, Folksam-LO Pension, Fora, Handelsbanken Liv, KPA Pension, Länsförsäkringar, Minpension, Movestic, OFR, Pensionsmyndigheten, Pensionsvalet, PRI, PTK, Skandia, SPV, SPP och Sveriges ingenjörer.