– Kapitalförvaltningen har drivit frågan inom ramen för klimat och miljö sedan många år. Inom vårt arbete ingår ett flertal områden där i stort sett samtliga kan ha en direkt eller indirekt påverkan på biologisk mångfald. Vi i Folksamgruppen befinner oss nu i ett skarpt läge där vi nu i höst ska ta fram förslag på mål för hur vi ska arbeta med biologisk mångfald, vilket få andra investerare gjort hittills, säger Emilie Westholm, chef för Ansvarsfullt ägande.
PRI är aktiva på området som rör biologisk mångfald och har publicerat Nature Policy Roadmap. 2005 bjöds Folksam in, som enda svenska investerare, att vara med och utforma FN:s riktlinjer för internationella investerare inom miljö, sociala frågor och bolagsstyrning. Riktlinjerna, Principles for Responsible Investment, består av tio principer som de investerare som undertecknar dem åtar sig att följa. Det blev en lyckad workshop – med kapitalförvaltare som hanterar tillgångar motsvarande USD 790 miljarder, i rummet.
– Det var nyttiga erfarenhetsutbyten om behovet av goda exempel. Olika verksamheter har olika effekt på olika ekosystem och går därför inte att mäta på ett likadant sätt överallt. Det är positivt att engagemanget i frågan har blivit så stort så snabbt, säger Mark Johnsson, affärsutvecklare för hållbara investeringar på KPA Pension, som representerade Folksamgruppen på plats.