Pensionsflytt sker ofta utan tillräcklig kunskap

Allt fler flyttar sina pensionspengar inom kollektivavtalad tjänstepension – flyttat kapital har nästan fördubblats på fem år. Två tredjedelar visste inte att de flyttade bort från ett sparande med garanti till ett sparande utan, visar en ny rapport från KPA Pension. Denna okunskap kan leda till ogrundade beslut som kan leda till oönskad risk.

KPA Pension bedömer att ökade pensionsflyttar kommer att fortsätta under de kommande åren. Det nya pensionsavtalet AKAP-KR med kraftigt höjda premier för kommun- och regionanställda ökar bland annat bankernas  incitament att bearbeta denna kundgrupp. 

Riskmedvetenheten är ofta låg och det måste bli enklare att jämföra de olika alternativen. KPA Pension som pensionsbolag har ett stort ansvar, men det ligger även på banker och försäkringsbolag som i sin kundrådgivning behöver bli tydliga med att förklara vad en flytt till dem innebär. 

– Flytträtten är i sig bra men förutsätter att aktörerna blir bättre på att informera om skillnaderna mellan de olika alternativen för att kunderna ska kunna göra välgrundade val, säger Fredrik Eklöf, chef för Parter och utbildning på KPA Pension. 

Några trender: 

  • Den stora mängden flyttar går från förvalsbolagen till storbanker.
  • Flyttarna initieras i många fall av rådgivare snarare än av kunden själv, som ofta har en passiv roll i flytten.
  • Flytten kan kopplas till villkor, rabatter kring bolån och andra finansiella produkter.
  • Låg medvetenhet hos de som flyttar visar att branschen behöver bli bättre på att informera om vad som skiljer sig mellan de olika alternativen.
  • En av tre jämför inte alternativen innan en flytt.
  • De flesta flyttarna går från en traditionell försäkring till en fondförsäkring, vilket vanligtvis innebär att tjänstepensionen utsätts för högre risk. 
  • 2024 flyttar en individ inom kommun- och regionsektorn i snitt 250 000 kronor.

– Den vanligaste motiveringen till en flytt är att man vill samla all tjänstepension på ett ställe säger Eva Fluhr, pensionsspecialist på KPA Pension. 

Rapporten ger en bild av förändringar och trender som påverkar tjänstepensionsmarknaden samt ger en värdefull insikt för både individer och branschexperter. Vi på KPA Pension kommer att fortsätta arbeta för en ökad medvetenhet bland kunderna så att de får bättre kunskap om vilken typ av sparande de har.  

Ta del av rapporten (pdf)

Att tänka på för den som överväger flytt av tjänstepensionskapital:

  • Vilket risktagande i din tjänstepension passar dig bäst? Traditionell försäkring eller fondförsäkring? Ta hjälp av checklista eller guide på valcentralerna, Pensionsmyndigheten eller Konsumenternas försäkringsbyrå.

  • Tänk på att avgifterna har betydelse, lägre avgifter betyder mer pension till dig. Hos valcentralerna och på konsumenternas.se kan du få information och jämföra avgifter.

  • Den bästa översikten får man hos minPension.se. Där finns utöver tjänstepensionen även den allmänna pensionen med och man ser hur pensionspengarna är förvaltade idag. 

För mer information, kontakta KPA Pensions pressavdelning

08-27 20 40
press@folksam.se