Så kan äldre medarbetare säkra välfärden

Medarbetaren, arbetsgivaren och den svenska välfärden – alla tjänar på att erfarna medarbetare jobbar kvar efter pension. En ny rapport från KPA Pension visar vad som krävs för att lyckas.

Hur ska arbetsgivarna i välfärdssektorn behålla medarbetarna så att de både vill och kan jobba hela vägen till pension – och gärna längre än så? Frågan är akut eftersom kommuner och regioner runt om i Sverige behöver anställa drygt 400 000 personer till år 2031, enligt uppgifter från Sveriges Kommuner och Regioner.

Fredrik_Eklof_1780x1000.jpg

I ”En rapport om drivkrafter till arbete efter pension”, som KPA Pension presenterade tidigare i år, lyfts många fördelar fram med att behålla äldre och erfarna medarbetare.

– Många uppskattar möjligheten att fortsätta arbeta. Inte bara på grund av att det ger en högre pension, utan också för den sociala och mentala stimulansen, säger Fredrik Eklöf, chef AO Partner och utbildning på KPA Pension.

Minskade kostnader

Även arbetsgivaren har mycket att vinna. – Genom att värdera och dra nytta av äldre medarbetares erfarenhet och kompetens kan arbetsplatserna behålla viktig kunskap. Då minskar också kostnaderna för nyrekrytering och introduktion. Från det att medarbetaren fyller 67 år sänks också arbetsgivaravgifterna, säger Fredrik Eklöf.

Äldre medarbetare kan också fylla en viktig funktion genom att fungera som mentorer. Precis så har det blivit på Folktandvården i Stockholm. I avsnitt sju av ”När alla vinner”, en podd från KPA Pension och Suntarbetsliv, säger områdeschefen Joakim Levin: – När vi rekryterar är det många nyexaminerade tandläkare som söker sig till oss och som behöver väldigt mycket handledning eftersom de är i början av sina karriärer. Då är de äldre tandläkarna oerhört värdefulla eftersom de sitter på så mycket kunskap.

Joakim Levin är också inne på en annan aspekt som KPA Pensions rapport lyfter fram – att äldre medarbetare bidrar till ökad effektivitet och produktivitet. – Jag tror att de här personerna skapar en viss form av trygghet. De är oftast väldigt stabila och lugna, sprider lugn och stressar inte upp sig.

Läs och ladda ner rapporten "Drivkrafter till arbete efter pension" i sin helhet

Skapa en inkluderande arbetsmiljö

Så vad kan arbetsgivare göra för att behålla äldre medarbetare? Många har infört flexibla arbetsvillkor, deltidsarbete och anpassade arbetsuppgifter. Men det finns också andra vägar. Det kommunala bolaget Renova i Västsverige har infört ”80-90-100-modellen”. Den innebär att anställda över 63 år erbjuds att arbeta 80 procent, få 90 procent i lön och 100 procent av pensionsavsättningen. – De som har gått in i modellen upplever mer arbetsglädje. 

Och att återhämtning en dag i veckan ger mer ork till både arbete och fritid, säger Katarina Gussmo, HR-partner på Renova i avsnitt åtta av podden ”När alla vinner”.

Men för att få erfarenheten att stanna kvar gäller det att jobba med annat än bara ekonomiska upplägg, betonar Fredrik Eklöf på KPA Pension: – Det handlar också väldigt mycket om att skapa en inkluderande arbetsmiljö där äldre medarbetare känner sig uppskattade och sedda. Chefer spelar en nyckelroll genom att främja en positiv attityd gentemot äldre medarbetare.

Fakta om podden "När alla vinner"

Avsnitt sju och åtta av ”När alla vinner”, en podd från KPA Pension och Suntarbetsliv, handlar om hur fackförbund och arbetsgivare arbetat för att få erfarenheten att stanna. Lyssna på podden via Spotify!