Kan en kommunanställds långsiktiga sparande bidra till att förverkliga den efterlängtade cykelbanan? En cykelbana som gör att betydligt fler lämnar bilen hemma och istället tar cykeln till förskolan, till jobbet eller affären. Kanske går cykelbanan till och med precis förbi vår kommunanställdas bostad.
Tjänstepensionen, som givetvis ska ge bra utdelning på pensionsdagen, bidrar till klimatomställningen lokalt – det är själva kärnan i det som KPA Pension kallar Det goda pensionshjulet. Cykelbanan, som skapar nytta för såväl den anställda som arbetsgivaren – bidrar till omställningen.
– Vi har SKR som ägare och de flesta kommuner och regioner är kunder hos oss. Det har blivit en naturlig uppgift för oss att en del av pensionspengarna som vi förvaltar söker sig tillbaka till den sektorn och att vi investerar i kommunernas och regionernas framtidsplaner, säger Johan Sjöström, affärsområdeschef Individ och ledningsstöd på KPA Pension. Han fortsätter:
– Man kan säga att vi idag har hittat ett slags ömsesidigt intresse kopplat till hållbarhet. Vi hittar, tillsammans med våra kunder i kommuner och regioner, lösningar som bidrar till klimatomställning och klimatanpassning.
KPA Pension förvaltar i dagsläget drygt 300 miljarder kronor för 2,2 miljoner kunder som är eller tidigare har varit anställda i kommun- och regionsektorn. Det ger oss en enorm möjlighet att bidra till och även driva på klimatomställningen.
Mark Johnsson, affärsutvecklare för hållbara investeringar på KPA Pension, berättar:
– Vi har ju förpliktigat oss att bli klimatneutrala. Vårt förvaltade kapital ska nå dit senast 2050 och vår egen verksamhet redan 2030. Målsättningen är på plats och vi kan se att många bolag nu har satt upp veten- skapsbaserade hållbarhetsmål. Det bör också kommuner och regioner göra. Har de fattat ambitiösa klimat- och miljömål? Den utvecklingen följer vi noga.
Påverkar bolagen i rätt riktning
Investeringarna i lokala satsningar är en viktig del av KPA Pensions kapitalförvaltning, men pensionspengarna växer också på andra håll, bland annat i några av landets största bolag.
Vid sidan om målet att pensionspengarna ska växa är klimatomställningen alltid av högsta prioritet. KPA Pension framhåller vikten av att som storägare i olika bolag kunna påverka och driva på för förändring.
– Vi har ju faktiskt en kraftfull ”set up” och tycker att vi bedriver ett ansvarsfullt ägande. Vi går in och ställer frågor på bolagsstämmor, men har också direkt ägardialog med bolagen. Det är ett kraftfullt instrument vi har tillgång till. Det händer också att vi krokar arm med andra aktörer och säkerställer att frågor som rör miljö och mänskliga rättigheter får ett större fokus i det aktuella företaget, berättar Mark Johnsson.
– En trygg och bra pension handlar inte bara om hur mycket pengar vi får, utan också om vilken värld vi kommer att åldras i.
Bolag med omställningspotential
Företagen i fråga är långt ifrån alla sådana som redan har kommit långt i sin omställning. Mark och Johan nämner industrier inom exempelvis stål, trä och betong – områden som till stor del bidrar till Sveriges utsläppskvot idag.
– Det är industrier som är viktiga för Sverige. De är en del av grundproblemet, men de är också en del av lösningen. Här finns det omställningspotential och vi kan göra mest nytta genom att ha kvar vårt innehav i de här bolagen, säger Johan Sjöström innan Mark Johnsson fortsätter:
– Det står nästan skrivet på väggarna här: en fossilfri portfölj leder inte till ett fossilfritt samhälle.