Matsvinnet sker i alla led, från produktion och transport, till att maten hamnar i den egna sophinken. Mycket kan vi själva göra, till exempel bli bättre på att äta upp den mat vi köper. Men det behövs åtgärder på många olika nivåer och i många olika delar av världen.
Så bidrar din framtida pension till minskat matsvinn
För att bidra till minskat matsvinn investerade vi under året 1 189 miljoner kronor i en obligation som Världsbanken gett ut med fokus på matsvinn. Pengarna kommer bland annat att gå till projekt för att förbättra förvaringsmöjligheterna av spannmål i Mexiko, öka återvinningen av mat och minska matavfallet i Kina samt att öka produktiviteten inom jordbruket i Angola.
Vad är en obligation?
En obligation är ett lån till en viss ränta. Det är en säker tillgång, det är därför tryggt och bra att spara pensionspengar i obligationer.
Ny lag minskar matsvinn i Frankrike
En som tar frågan om matsvinn på allvar är den franske juristen Arash Derambarsh. Han har genom enträget arbete och personlig drivkraft fått igenom en lag i Frankrike som förbjuder mataffärer och restauranter att slänga mat. Resultatet? Hela 10 miljoner extra matportioner har delas ut till behövande. Nästa steg är att driva igenom lagen även på EU-nivå. I oktober fick Arash ta emot 2019 års Win win Sustainability award på Göteborgsoperan, ett pris där KPA Pension var en av sponsorerna.
Så minskar du ditt matsvinn
– Planera dina måltider och handla inte mer än du gör av med
– Håll koll på maten längst in i kylen och frysen
– Förvara maten rätt. En bra kylskåpstemperatur är + 4 c
– Låt inte kylvaror stå framme i rumstemperatur för länge
– Använd näsan. Släng inte mat för att den passerat bäst före-datumet. Ofta håller den längre. Titta, lukta och smaka
– Ta hand om rester, använd till nya rätter eller frys in
Källa: Livsmedelsverket