Pension genom livet

9 av 10 har en tjänstepension genom sin arbetsgivare. Det är en bra förmån och kräver inte något engagemang från din sida egentligen. Men för att få en så bra pension som möjligt är det bra att se över sin tjänstepension vid några tillfällen i livet. Här har vi samlat enkla tips på hur du ska tänka vid olika livshändelser.

Som kommun eller regionanställd kan du själv välja vilket pensionsbolag som ska ta hand om din tjänstepension och vilken sparform du vill ha: traditionell försäkring eller fondförsäkring. Om du inte gör något val så har arbetsmarknadens parter valt att KPA Pension ska ta hand om din tjänstepension i en traditionell försäkring. Det är ett bra alternativ med låga avgifter och en garanterad del. 

Ung och jobbar extra

Är du en av dem som jobbar extra på helger och lov? Då har du redan börjat tjäna in till din allmänna pension. Här kommer ett exempel: Om du börjar jobba när du är 15 år och tjänar 60 000 kronor varje år tills att du fyller 20 år så har du fått ihop ett pensionskapital på 55 000 kronor. Pengar som sedan växer. När det blir dags för pension så kan pengarna ha vuxit till 170 000 kronor om vi räknar med en låg avkastning på 2,5 procent över inflation.

Välja utbildning

Vad du väljer för utbildning och hur länge du pluggar kommer att påverka din pension. Det bästa du kan göra för din pension är att välja en utbildning som leder till ett jobb som ger möjligheter till utveckling. Och som du tycker är roligt så klart. Efter utbildningen är det bra för pensionen att börja jobba så snart du kan. Är du skoltrött och funderar på ett sabbatsår så bör du känna till att det kan påverka din pension med flera hundra kronor i månaden. Väljer du ändå att ta ett sabbatsår är det bättre att ta det som två halva kalenderår, från juli till juli, hellre än januari till januari. Då slipper du ett år helt utan pensionsrätt.

Första jobbet

När du får en ny anställning, se till att din arbetsgivare har kollektivavtal. Då betalar arbetsgivaren in pengar till din tjänstepension. Den kommer att vara en viktig del av din totala pension.

Jobba inte svart! Det kan vara lockande att tjäna pengar utan att betala skatt. Men det är riskfyllt och dumt av flera anledningar. För det första är det brottsligt. Dessutom saknar du försäkring om du skulle råka illa ut eller skada dig på jobbet.

Familj eller singelliv?

Jobbar du i kommun eller region har du en tjänstepension med återbetalningsskydd. Det är en bra trygghet för din familj om du skulle dö i förtid. Är du ensamstående så kan du överväga att ta bort återbetalningsskyddet. Du får då en lite högre pension eftersom du är med och delar på arvsvinster. Det betyder att du får vara med att dela på pengarna från andra personer som dör och som också har tagit bort återbetalningsskyddet. Skulle du senare bli sambo eller få barn och vill lägga tillbaks återbetalningsskyddet så ska du anmäla det till oss senast inom ett år.

Dags att planera för pensionen

Här listar vi fem saker du behöver veta inför pensionen. När du kan bocka av punkterna i den här listan har du kommit långt i din planering.

  1. Skaffa koll. Din pension består av flera delar: den allmänna pensionen som består av inkomstpension och premiepension, den del du kan placera själv, tjänstepension från din arbetsgivare och eventuellt privat sparande. Har du haft flera arbetsgivare kanske du också har tjänstepension från andra pensionsbolag än KPA Pension. På minpension.se ser du alla delar i din pension. Där kan du göra en prognos på hur stor din pension blir. Du kan också jämföra hur stor skillnaden blir om du väljer att ta ut pensionen vid 65 eller om du jobbar ett par år till.

  2. När kan du gå i pension? Den allmänna pensionen kan du börja ta ut när du fyller 61 år. Om du jobbar i kommun eller region kan du ta ut din tjänstepension tidigast från 55 år. Men ta inte ut pensionen för tidigt! För varje år du fortsätter jobba så får du högre pension. Hur stor skillnaden kan bli om du fortsätter jobba ett par år till kan du se på minpension.se. Det kan röra sig om flera tusen kronor i månaden.

  3. Pengarna ska räcka länge. Din allmänna pension betalas ut så länge du lever. För din tjänstepension kan du själv välja uttagstid. Det kan vara lockande att ta ut allt på kort tid, men kommer du att klara dig när tjänstepensionen är slut? De flesta väljer trots allt livslång utbetalning. Statistiken visar att vi lever längre än vi tror och många har en aktiv livsstil även som 80+. Tänk också på att när du har börjat ta ut din tjänstepension så kan du inte stoppa eller göra paus.

  4. Glöm inte premiepensionen. Premiepensionen (PPM) är den del av din allmänna pension som du själv kan placera. Har du inte gjort något aktivt val så ligger den i AP7, Såfa. När du börjar ta ut denna pension kan du väja att placera den i en traditionell försäkring hos Pensionsmyndigheten. Det är en tryggare alternativ än att ha kvar den i fonder eftersom du får minst ett garanterat belopp varje månad. Mer information hittar du på pensionsmyndigheten.se

  5. Lever du ensam? Då är det värt att fundera på att ta bort återbetalningsskyddet i din tjänstepension. Är du anställd i kommun eller region så ingår ett återbetalningsskydd i din tjänstepension. Genom att ta bort det blir din tjänstepension lite högre eftersom du då är med och delar på så kallade arvsvinster från andra som också tagit bort sitt återbetalningsskydd. Återbetalningsskyddet tar du bort på Mina sidor.