Tjänstepensionens dag − så kan du fira din viktigaste löneförmån

Tjänstepension är den viktigaste löneförmånen – det anser sex av tio yrkesarbetande svenskar. Den blir dessutom en allt viktigare del av din framtida pension. Samtidigt känner många inte ens till att de har tjänstepension, eller hur mycket som betalas in.

En majoritet av alla yrkesarbetande svenskar anser att tjänstepension är den viktigaste löneförmånen. Det visar en undersökning från Sifo som gjorts inför Tjänstepensionens dag den 27 september.

Tjänstepensionen har stor betydelse för din inkomst som pensionär så det är en god idé att ha koll på hur den fungerar och vad du själv kan göra. Dessutom får nästan en miljon kommun- och regionanställda mer pengar till sin tjänstepension från och med nästa år när pensionsavtalet AKAP-KR börjar gälla.

Så får du bra koll på din tjänstepension

Se över din pension någon gång per år

minpension.se får du en samlad bild över hur stor din pension kan bli. Där kan du också testa hur olika pensionsåldrar påverkar din pension.

Välj om du behöver skydd för din familj

Fundera på om alla pengar ska gå till din egen pension eller om du vill ha ett skydd för din familj när du dör.

Dela på deltiden om det går

Din pension blir lägre om du jobbar deltid under många år. Har du en partner är det därför toppen om ni delar på deltiden. Går inte det kan äkta makar föra över premiepensionen – den del av den allmänna pensionen som du själv får placera – till den av er med lägre inkomst. Överföringen gör ni på pensionsmyndigheten.se.

Håll koll på avgifterna

Se till att du betalar låga avgifter på ditt tjänstepensionssparande. Storleken på avgifterna har betydelse för hur mycket du till slut får i pension.  

Vänta med att gå i pension

Gå inte för tidigt i pension – även om din partner är äldre. Ju längre du arbetar desto högre pension.

Vill du ha fler tips? Testa vår guide Pensionskollen. Den samlar allt du behöver ha koll på.

Om Tjänstepensionens dag

tjanstepensionensdag_logo_2020.png

Tjänstepensionens dag firas alltid den 27 september och i år för trettonde gången. Dagen syftar till att uppmärksamma tjänstepensionens betydelse för den framtida pensionen. Trots att tjänstepensionen är en så viktig del för den totala pensionen så är det många som inte vet om de har tjänstepension eller hur mycket som betalas in. Därför går pensionsbranschen samman och uppmärksammar tjänstepensionen en dag om året.

I år står dessa bolag och myndigheter bakom dagen:

Afa Försäkring, AMF, Alecta, Avtalat, Collectum, Folksam, Folksam-LO Pension, Fora, Handelsbanken Liv, KPA Pension, Länsförsäkringar, Minpension, Movestic, OFR, Pensionsmyndigheten, Pensionsvalet, PRI, PTK, Skandia, SPV, SPP och Sveriges ingenjörer.