Allt fler väljer att jobba även efter pensionen, gränserna mellan jobb och pension börjar suddas ut. Dessutom blir befolkningen äldre och pensionen ska räcka längre. Från 1 januari 2025 gäller nya flexiblare regler som ger större möjligheter att själv styra över sin tjänstepension inom avtalsområde AKAP-KR/KAP-KL.
– För pensionärer som börjar ta ut sin pension men vill arbeta igen kan en pausad utbetalning vara ett sätt att spara pengarna till senare. Det är ett viktigt steg i att stärka kompetensförsörjningen inom kommun- och regionssektorn. säger Fredrik Eklöf, chef för Parter och utbildning på KPA Pension.
Pensionärer som har valt en tidsbegränsad utbetalningstid får nu möjlighet att förlänga den. Det innebär att månadsbelopp som betalas ut blir lägre eftersom utbetalas under en längre tid. Har pensionären till exempel valt att ta ut pensionen på tio år kan hen förlänga med ytterligare några år eller välja en utbetalning som sträcker sig livet ut.
Den kollektivavtalade möjligheten att pausa och förlänga utbetalningen av tjänstepension gäller från årsskiftet avseende premiebestämd tjänstepension inom avtalsområdet AKAP-KR/KAP-KL.
Kommun- och regionsektorn står inför stora utmaningar när det gäller behovet av framtida arbetskraft. Välfärden bygger på att kommuner och regioner har anställda som både kan och vill jobba kvar hela vägen fram till sin pension, och gärna lite till. En mer flexibel pensionering innebär fördelar för såväl sektorn som för den enskilde*.
Har man en sammanlagd inkomst (pensioner plus lön) som hamnar över brytpunkten för statlig inkomstskatt kan en paus även innebära skattemässiga fördelar. Läs mer på skatteverket.se.
Information hur det går till att pausa och förlänga utbetalning hos KPA Pension finns nedan:
Pausa utbetalning
Förläng utbetalningstiden
*Mer om fördelar och drivkrafter bakom att förlänga sitt arbetsliv finns i KPA Pensions rapport Drivkrafter till arbete efter pension (pdf)