Ett hållbart arbetsliv handlar om att skapa arbetsplatser där medarbetare kan, vill och orkar arbeta hela vägen fram till pension. Men det är också avgörande för att samhället ska kunna upprätthålla den välfärd som många i dag tar för given – från förlossningsavdelningar till äldreboenden.
– Ett hållbart arbetsliv lägger grunden för att anställda kan arbeta heltid under hela sitt yrkesliv. Varje arbetad timme bidrar till en bättre pension, säger Johan Sjöström, affärsområdeschef Individ och ledningsstöd på KPA Pension.
Jämställdhet en central fråga
För att skapa ett hållbart arbetsliv är det viktigt att medarbetare, arbetsgivare, fackförbund och andra aktörer arbetar tillsammans. Trots att det ibland finns motstridiga intressen. KPA Pension – som förvaltar pensionskapital för drygt två miljoner anställda och tidigare anställda inom kommuner, regioner och kommunala bolag – jobbar därför aktivt för att bidra till utvecklingen.
– Det är inte alltid självklart att den enskilde medarbetaren reflekterar över sambandet mellan ett hållbart arbetsliv och en bra pension. Därför vill vi öka medvetenheten och uppmuntra till informerade beslut kring pensionen, säger Johan Sjöström. En stor del av KPA Pensions kunder är kvinnor, vilket gör jämställdhet till en central fråga.
– Kvinnor arbetar ofta deltid, tar fortfarande störst ansvar för hem och familj och har högre sjukfrånvaro än
män. Det påverkar deras pension negativt. Många fokuserar på hur deltidsarbete påverkar lönen i dag, men tänker inte lika mycket på vad det innebär för pensionen. Det krävs gemensamma insatser från politiker, arbetsmarknadens parter och pensionsbolagen för att skapa de bästa förutsättningarna för ett jämlikt och hållbart arbetsliv.
Podd lyfter fram goda exempel
Frågan om ett hållbart arbetsliv är lika viktig som den är komplicerad. Någon ”quick fix” finns inte. Johan Sjöström menar att det finns många faktorer att ta hänsyn till, såsom arbetsmiljö, jämställdhet och arbetsvillkor. Forskning visar också att organisationer med låg och stabil sjukfrånvaro har gemensamma kännetecken, så kallade friskfaktorer. För att lyckas gäller det bland annat att verksamheten upplevs som rättvis och transparent och ledarskapet som närvarande och byggt på tillit.
För att lyfta fram goda exempel har KPA Pension, i samarbete med Suntarbetsliv, gjort podden ”När alla vinner”.
– I podden berättar medarbetare i kommuner, regioner och kommunala bolag vad de konkret har gjort för att bli framgångsrika i sitt arbetsmiljöarbete. Vi hoppas att podden ska inspirera andra att lägga i en högre växel för att skapa ett mer hållbart och jämställt arbetsliv. Alla tjänar på det, men för att lyckas måste vi sprida kunskap och jobba tillsammans. Det handlar om allt från uppmuntran och stöd till att arbetet ska vara rättvist fördelat, avslutar Johan Sjöström.
Fakta om podden "När alla vinner"
”När alla vinner”, av KPA Pension och Suntarbetsliv, är en podcast om hur man tillsammans skapar en bättre arbetsmiljö. Podden finns i tio avsnitt som du bland annat hittar på Spotify.