Året i korthet

Här lyfter vi fram några viktiga händelser under året som gått. 

Portföljbolagens roll för att nå klimatmål

Utsläppen minskar inte i den takt som krävs för att nå Parisavtalets 1,5 gradersmål, snarare är vi på väg mot tre grader. När lagstiftning och reglering inte hänger med, läggs ett allt större ansvar på andra aktörer och även på oss i den finansiella sektorn.

Som en del av Nettonollalliansen (UN-convened Net-Zero Asset Owner Alliance) har KPA Pension antagit målet att tillgångsportföljerna ska ha nettonollutsläpp till år 2050. Vägen dit går genom dialoger och påverkansaktiviteter, men också genom att välja investeringar som bidrar till minskade utsläpp och att välja bort investeringar där förmågan till omställ­ning saknas. Under året har vi antagit nya delmål till 2030, som bland annat innebär att utsläppen ska minska med 50 procent för alla tillgångsslag. De delmål som sattes till 2025 är nu uppfyllda. Till exempel har utsläppen minskat med 29 procent sedan 2019.

Kommundialoger ökar tillgången på hållbara investeringar

För KPA Pension är kommuner och regioner ett naturligt fokus där pensionspengar kan investeras i den gröna omställningen, den civila beredskapen och bidra till sociala mål. De senaste åren har vi besökt ett stort antal kommuner och regioner runt om i Sverige för att få insikter om deras utmaningar och behov kopplade till klimatförändringar, biologisk mångfald, infrastruktur och kompetensförsörjning. Vårt budskap är att pensionspengar kan underlätta och påskynda nödvändiga åtgärder, samtidigt som de bidrar till de anställ­das framtida pensioner.

Kommunerna i Skåne har kommit långt i sitt omställningsarbete. Flera av satsningarna har blivit verklighet med hjälp av pensionspengar från KPA Pension. Exemplen, från håll­bart omsorgsboende och energieffektiva hyresbostäder till skyddsvallar och kollektivtrafik, visar hur obligationer kan användas för att möta lokala utmaningar och behov.

Pensionspengar för civil beredskap

De senaste årens geopolitiska oro har förändrat säkerhetsläget i Sverige. Rysslands inva­sion av Ukraina och Sveriges inträde i Nato är händelser som speglar en oroligare omvärld. Vi har också fått vänja oss vid en ökad förekomst av naturkatastrofer som skogsbränder, torka och översvämningar. Pandemin har drabbat samhället hårt. En enkätundersökning vi genomfört under året visar en hög oro för olika typer av samhällsstörningar händelser. Mest orolig är man för cyberattacker, terrorattacker och krig. Men oron gäller även klimat­förändringar och naturkatastrofer. Svaren vittnar också om en misstro mot samhällets förmåga att hantera denna typ av händelser.

Genom investeringar i kommuner och regioner kan pensions­kapitalet spela en nyckelroll i arbetet med att bygga ett motståndskraftigt samhälle rustat för en osäker framtid.

Under året har vi inlett ett samarbete med SNS, där vi bidrar till deras treåriga forsknings­projekt "Finansiering och organisering av infrastruktur" och deltar i referensgruppen. Pro­jektet handlar bland annat om hur infrastruktur prioriteras, finansieras och organiseras.

Biologisk mångfald

Biologisk mångfald är en förutsättning för allt liv på jorden och för människans existens. Vår moder­na livsstil utarmar jordens ekosystem och livsmiljöer, vilket hotar tillgången på mat, vatten, läkeme­del och andra råvaror. Robusta ekosystem kan också dämpa effekterna av klimatförändringarna.

Kommunerna har lång erfarenhet av att arbeta med miljöfrågor, särskilt i samband med exploate­ring. Biologisk mångfald är en av flera faktorer som beaktas vid ny- och ombyggnation. Däremot saknas ofta resurser för riktade insatser med syfte att bevara eller återställa ekosystem. Våtmarker är ett bra exempel. De fungerar som kolsänkor och bidrar till viktiga ekosystem. Men att bevara eller återställa våtmarker hamnar inte högst upp på kommunernas att-göra-lista. Det vill vi ändra på. Vi har till exempel investerat i en grön obligation i Nacka kommun, där en del av pengarna är öronmärkta till kommunens våtmarker. Vi hoppas att fler kommuner ser möjligheter i att vårda eller restaurera lokala ekosystem.

Under 2024 beslutade KPA Pension om ett mål för arbetet med biologisk mångfald som innebär att vi ska inleda påverkansdialoger med innehav i sektorer med störst påverkan på och av biologisk mångfald. Vi har under året även fortsatt samarbetet i internationella initiativ kopplat till biologisk mångfald, såsom exempelvis Shareactions "Pesticides and Biodiversity"-initiativ, Nature Action 100 och PRI Spring.

Hållbart arbetsliv

För kommuner och regioner är ett hållbart arbetsliv ett priori­terat område. Det handlar inte bara om att attrahera och behål­la medarbetare, utan också om att skapa en arbetsmiljö som främjar långsiktig hälsa och välbefinnande. Allt från schyssta anställningsvillkor med trygga och bra pensioner till jämställd­het, inkludering, kompetensutveckling, tillgänglighet och hälsa påverkar arbetslivet. KPA Pension bidrar genom att erbjuda tjänstepensioner men också genom att sprida kunskap om hur olika livsval påverkar pensionen.

Under året har vi släppt 10 avsnitt av podden "När alla vinner", som tagits fram tillsammans med organisationen Suntarbetsliv. I varje avsnitt möter vi en verksamhet inom kommun, region eller kommunala bolag som framgångsrikt har förbättrat sin arbetsmiljö. Vi träffar chefer, skyddsombud och anställda som berättar om sina förändringsresor och framgångsfaktorer. Att se till att anställda mår bra och utvecklas bidrar till effektiva organisationer där medarbetarna väljer att stanna länge.