Företagens roll för att nå klimatmål
Det blir en allt större utmaning att nå Parisavtalets 1,5-gradersmål. Nya siffror visar att vi endast har kommit halvvägs. Utsläppen minskar inte i den takt som skulle behövas. När lagstiftning och reglering inte hänger med läggs ett allt större ansvar på företag, men även på oss i den finansiella sektorn.
Som en del av Nettonollalliansen har KPA Pension antagit målet att tillgångsportföljerna ska ha nettonollutsläpp till år 2050. Vägen dit är dialoger och påverkansaktiviteter men också att välja investeringar som bidrar till minskade utsläpp och att välja bort investeringar där förmågan till omställning saknas. För att säkerställa att vi arbetar i rätt riktning har vi formulerat delmål till år 2025. Ett av delmålen är att få de företag som släpper ut mest i portföljen att anta vetenskapligt förankrade klimatmål, Science Based Targets (SBT:s). Delmålet ska i första hand nås genom påverkansdialoger där försäljning är en sista utväg. Genom de dialoger vi fört kan vi konstatera att det finns en bred omställningsvilja bland dessa bolag både i Sverige och internationellt. Vid årsskiftet har mer än 50 procent av bolagen antagit SBI:s.
Kommundialoger från norr till söder
Ytterligare ett delmål vi formulerat inom ramen för Nettonollalliansen är att vi ska främja till-gången på gröna investeringar. Under året har vd Camilla Larsson med medarbetare besökt kommuner i hela landet. Från Umeå och Skellefteå i norr till Trelleborg och Lund i söder har frågor om omställning, klimatmål, biologisk mångfald men även sociala utmaningar diskuterats. Besöken visar att kommunerna har en hög ambitionsnivå med tydliga mål och strategier för sitt hållbarhetsarbete. Klimatfrågan ligger högt upp på kommunernas agendor. Samtidigt som de hanterar konsekvenserna av pågående klimatförändringar som översväm-ningar och torka, behöver de arbeta proaktivt med anpassningar till ett framtida klimat.
Kommunerna har lång erfarenhet av att arbeta med miljöfrågor, inte minst i samband med exploatering. Biologisk mångfald är en av flera faktorer som vägs in vid ny- och ombygg-nation. Däremot saknas ofta resurser för mer riktade insatser där huvudsyftet är att bevara eller återställa ekosystem.
Nacka kommun och Trelleborgs kommun är ett par exempel där våra besök direkt resulterade i investeringar i gröna projekt. Under 2024 gör vi fler besök runt om i landet.
Sustainable Finance för hållbara finanser
EU:s handlingsplan för hållbara finanser handlar om att lyfta finansiella aktörers roll för att nå Parisavtalets 1,5 graders mål genom att styra finansiella flöden i hållbar riktning. Sustainable Finance är i stora delar ett lagstiftningspaket som syftar till att tydliggöra vad som är en hållbar investering. Under året har vi utökat den produktrelaterade hållbarhets-informationen enligt Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR).
Biologisk mångfald
Biologisk mångfald är en förutsättning för allt liv på jorden. Genom vårt sätt att leva utarmas jordens ekosystem och livsmiljöer vilket hotar vår tillgång till mat, vatten, läkemedel och råvaror. Robusta ekosystem kan dämpa effekterna och mildra konsekvenserna av klimat-förändringarna. Flera branscher med stor påverkan på naturen har arbetat länge med dessa frågor. Under 2023 har KPA Pension skrivit under Finance for Biodiversity Pledge, vilket bland annat innebär att vi har åtagit oss att sätta mål kopplade till biologisk mångfald för vår investeringsverksamhet. Vi har också deltagit i flera internationella påverkansinitiativ på temat biologisk mångfald, tillsammans med andra investerare. Exempel inkluderar Shareactions ”Pesticides and Biodiversity initiative” samt initiativet ”Forests and Finance”, där vi tillsammans med vår dataleverantör Sustainalytics arbetar med bland annat klimat och biologisk mångfald inom skogsindustrin.
Uppdaterat pensionsavtal för dagens arbetsmarknad
Verksamheter inom kommuner och regioner är grunden för det sociala samhällsbygget där trygga och bra pensioner till de anställda utgör en viktig del. Med pensionsavtalet AKAP-KR som började gälla 2023 får de allra flesta som jobbar i kommuner och regioner högre pensionsavsättningar. Avtalet är anpassat efter dagens arbetsmarknad där många byter jobb, arbetar högre upp i åldrarna och lever längre. En riktigt bra kommunal tjänstepension bidrar också till att kommuner och regioner upplevs som attraktiva arbetsgivare, viktigt inte minst för att möta utmaningar kopplade till kompetens- försörjning.
Hållbart arbetsliv
För kommuner och regioner är hållbart arbetsliv ett prioriterat område. Det innehåller många viktiga frågor, allt från schyssta anställningsvillkor med trygga och bra pensioner till jämställdhet, inkludering, tillgänglighet och hälsa. KPA Pension bidrar genom att erbjuda tjänstepensioner men även genom att sprida kunskap om hur olika livsval påverkar pensionen. Under året har vi inlett ett samarbete med organisationen Suntarbetsliv, som arbetar med att samla in och sprida kunskap om förebyggande och hälsofrämjande insatser inom arbetsmiljöområdet. Syftet med samarbetet är att sprida kunskap och skapa synergier som främjar arbetsmiljöarbetet i kommuner och regioner. I februari 2024 släpper vi en podd tillsammans med Suntarbetsliv där diskussioner om arbetsmiljö och friskfaktorer varvas med reportage från arbetsplatser runt om i landet.
Sociala investeringar
Social hållbarhet är också ett område där vi kan göra skillnad genom våra investeringar. Vi har i många år investerat i gröna obligationer och omställningsobligationer från bland annat Världsbanken och WHO. Under året investerade vi 400 miljoner kronor i en obligation från Världsbanken där pengarna ska bidra till ökad trafiksäkerhet i utvecklingsländer. I dag saknas det ramverk för sociala investeringar, något vi gärna är med och utformar tillsammans med andra aktörer. Det skulle underlätta för både emittenter och investerare att stötta viktiga samhällsfunktioner och i förlängningen även bidra till bra pensioner.
Mänskliga rättigheter
Mänskliga rättigheter är ett av de viktigaste områdena inom social hållbarhet. Det omfattar viktiga frågor som till exempel rätten att organisera sig, säkra arbetsplatser, barnarbete, jämställdhet, mångfald och korruption. Vi arbetar med mänskliga rättigheter i den egna verksamheten, bland annat genom vår hbtqi-certifiering och genom att ställa krav på leverantörer. Men störst skillnad gör vi genom att påverka våra investeringar, bland annat genom att ställa frågor och rösta vid alla svenska bolagsstämmor där vi är ägare. Därför valde vi mänskliga rättigheter som frågetema inför årets stämmosäsong. Frågorna anpassades till bolagens verksamheter och handlade om allt från arbetsplatsolyckor till mutanklagelser. Frågorna och svaren finns att läsa i KPA Pensions bolagsstämmorapport för 2023.