Kurser för förtroendevalda

Om du som är fackligt förtroendevald inom kommun och region vill fördjupa dina kunskaper kan du gå en av våra kostnadsfria kurser. Kan du inte grunderna ännu - anmäl dig till vår grundkurs.

Kurserna är digitala och hålls i Teams. För att delta behöver du en dator eller liknande samt i vissa fall en mobiltelefon. 

Grundkurs 

Grundkurs för nya förtroendevalda inom kommun eller region

Vill du veta mer om hur pensionen fungerar? På denna grundkurs går vi igenom allmän pension, tjänstepension KAP-KL/AKAP-KL med återbetalningsskydd och efterlevandeskydd. Vi berättar om hur förvalet fungerar, vilka valmöjligheter som finns samt var du hittar information om din pension.

9 november kl. 09:00-11:00 - Anmäl dig här

Fördjupningskurser

Hitta dina pensionspengar

Innan du går den här kursen behöver du ha grundkunskaper om pension. Det får du enklast på vår grundkurs  (se ovan).

Vi går igenom vilka pensioner som finns för kommun och regionanställda och visar dig var du hittar dina pensionspengar. Du behöver en mobiltelefon och mobilt bank-id för att kunna vara med. 

14 november kl. 13:00-15:00 - Anmäl dig här

Förmånsbestämd pension

Kursen riktar sig till dig som är anställd/förtroendevald i fackförbunden i kommun och region och som behöver en fördjupad kunskap om den förmånsbestämda pensionen. 

Den förmånsbestämda pensionen är den man tjänar in på den delen av lönen som överstiger 7,5 IBB (44 375 kr/månaden år 2022). På kursen går vi bland annat igenom vad som påverkar pensionens storlek och vad som är viktigt att tänka på vid olika händelser i arbetslivet.

30 november kl. 09:30-11:00 - Anmäl dig här