Kurser för förtroendevalda

Om du som är fackligt förtroendevald inom kommun och region vill fördjupa dina kunskaper om pensioner ska du gå en av våra kostnadsfria kurser. Kan du inte grunderna ännu - anmäl dig till vår grundkurs.

Kurserna är digitala och hålls i Teams. För att delta behöver du en dator eller liknande samt i vissa fall en mobiltelefon. 

Höstens fackliga kurser är genomförda. Vi öppnar anmälan för vårens kurser för 2024 strax före årsskiftet.

Grundkurs 

Grundkurs för nya förtroendevalda inom kommun eller region

Vill du veta mer om hur pensionen fungerar? På grundkursen går vi igenom allmän pension, tjänstepension AKAP-KR/KAP-KL med återbetalningsskydd och efterlevandeskydd. Vi berättar om hur förvalet fungerar, vilka valmöjligheter som finns och var du hittar information om din pension. 

Fördjupningskurser

Hitta dina pensionspengar

Innan du går den här kursen behöver du ha grundkunskaper om pension. Det får du enklast på vår grundkurs  (se ovan).

Vi går igenom vilka pensioner som finns för kommun- och regionanställda och visar dig var du hittar dina pensionspengar. Du behöver en mobiltelefon och mobilt bank-id för att kunna vara med. 

Förmånsbestämd pension

Kursen riktar sig till dig som är anställd/förtroendevald i fackförbunden i en kommun och region och som behöver en fördjupad kunskap om den förmånsbestämda pensionen. 

Den förmånsbestämda pensionen är den man tjänar in på den delen av lönen som överstiger 7,5 IBB (46 438 kr/månaden år 2023). På kursen går vi bland annat igenom vad som påverkar pensionen och vad som är viktigt att tänka på vid olika händelser i arbetslivet.