Den opinionsundersökning som KPA Pension genomförde i november 2024 visar att sex av tio svenskar är beredda att se sina pensionspengar investeras i civil beredskap, både män och kvinnor (68 procent av männen och 53 procent av kvinnorna). Mest positiva är boende i Stockholmsområdet.
– Pensionskapitalet är redan en aktiv finansieringskälla för klimatomställningen och KPA Pension har investerat i kommuner som genomför klimatanpassningsåtgärder. Beredskapsinvesteringar har en långsiktighet som passar förvaltningen av tjänstepensioner, säger Marcus Svedberg, chefsekonom på Folksamgruppen.
Rapporten konstaterar att flera tusen miljarder kronor kommer att behövas för att stärka försörjningsled, minska klimatavtryck och klimatanpassa våra samhällen. Natomedlemskapet innebär nya krav gällande bland annat sjukvård och dricksvattenförsörjning.
Det samlade pensionskapitalet i Sverige uppgår till cirka 8 100 miljarder kronor där majoriteten är placerat utomlands. En stor del är dock investerat i Sverige vilket gör pensionskapitalet till en viktig aktör på den svenska finansmarknaden.
– Investeringar i klimatomställning, klimatanpassning och bättre civil beredskap gynnar våra kunder och är bra exempel på hur vi skapar avkastning åt våra kunder samtidigt som deras tjänstepensioner bidrar till ett mer hållbart och robust samhälle, säger Camilla Larsson, vd för KPA Pension.
Läs rapporten Pensionskapital i beredskap (pdf)
Se inspelning från KPA Pensions seminarium om pensionskapitalets roll vid investeringar i civil beredskap
För mer information, kontakta KPA Pensions pressavdelning:
08-27 20 40
press@folksam.se