Löneväxling – för dig som tjänar lite mer

Som kommun- och regionanställd kan du möjlighet att löneväxla. Då sätter din arbetsgivare av en del av din bruttolön till ett pensionssparande, och du får lite lägre skatt. Löneväxling passar dig med en månadslön över 51 245 kronor (2024).

Din skatt blir lägre eftersom du inte betalar inkomstskatt på den delen som avsätts till ditt pensionssparande. I stället betalar du skatt när du tar ut sparandet som pension. För att kunna löneväxla krävs att du har ett avtal med din arbetsgivare och att din arbetsgivare har ett avtal med Pensionsvalet. 

Du kan välja att löneväxla antingen i en traditionell försäkring eller i en fondförsäkring. Om du har en traditionell försäkring i din tjänstepension så kan du alltså välja en fondförsäkring för din löneväxling. 

Det är inte alla arbetsplatser som erbjuder löneväxling än men om du är intresserad av denna sparform är det en god idé att lägga fram detta som ett önskemål till din arbetsgivare. Fördelen för dem är att de får lägre arbetsgivaravgifter.

Om du har en lägre månadslön än 51 245 kronor (2024) är det inte fördelaktigt att löneväxla eftersom det kan påverka din allmänna pension och andra förmåner.