Annika Creutzers böcker om pension

Tillsammans med den privatekonomiska experten Annika Creutzer har KPA Pension tagit fram ett antal böcker på temat pension. Totalt har det hunnit bli fyra stycken, som berör olika delar av livet.

Böckerna fokuserar på vad som är viktigt att tänka på när det kommer till pension, oavsett om du är ny på arbetsmarknaden eller precis ska lämna den. Val och vägar genom livet är alla avgörande för hur pensionen kommer att se ut, och det finns mycket du själv kan göra för att få så bra pension som möjligt!

Läs nedan om vad böckerna handlar om och ladda ned den som passar dig bäst. Och missa inte att två av dem finns översatta till flera språk!

För dig som är ny på den svenska arbetsmarknaden

Ny på den svenska arbetsmarknaden kan man vara av flera anledningar, kanske har du kommit hit som flykting, flyttat hit för kärlekens skull eller så är du ung och har fått ditt första jobb. Boken "Välkommen till jobbet" vill hjälpa dig på vägen och göra det lättare för dig att förstå hur lön, försäkringar och pension hänger ihop. Det finns en stor trygghet i de försäkringar som följer med en anställning. Denna trygghet blir mycket större om det finns kollektivavtal på arbetsplatsen. Men vad är ett kollektivavtal? Det och mycket annat förklaras i boken så att det är lätt att förstå det som ofta verkar så krångligt.

Omslag_Valkommen_till_jobbet-1.jpg

Den här boken tar upp de rättigheter, skyldigheter och möjligheter som finns på den svenska arbetsmarknaden och är tänkt att ge en bra överblick för en så trygg anställning som möjligt. Är du en arbetsgivare är detta boken du med fördel kan ge din nyanställda medarbetare för att underlätta dennes första tid på jobbet!

Boken riktar sig till dig som: 

 • är ny på den svenska arbetsmarknaden
 • är arbetsgivare med många anställda som är nya på den svenska arbetsmarknaden

Så läser du boken

Du kan ladda ned hela pensionsboken som pdf nedan. 

 Välkommen till jobbet

Vill du läsa på ett annat språk än svenska? 

Welcome to your new job! Engelska
Herzlich willkommen an ihrem arbeitsplatz! Tyska
¡Bienvenido al trabajo! Spanska
Dobrodošli na radno mjesto! Bosniska/Kroatiska/Serbiska
Tervetuloa töihin! Finska
Witaj w pracy! Polska
!أهلا وسهلا إلى الوظيفة Arabiska
!به کار خود  خوش آمدید  Persiska
Soodhawow ku shaqada! Somaliska
Добро пожаловать на работу! Ryska
İşinize hoşeldiniz!  Turkiska

Är du kvinna? Då är risken att du får lägre pension

Att kvinnor i regel får en mycket sämre pension än sina män är ingen ny upptäckt. Genom att ge ut den här boken vill vi bidra till att öka kunskapen om pension hos våra kunder som främst är kvinnor. Kvinnor som har valt att ägna sina liv åt att ta hand om och utveckla andra människor i vård, skola och omsorg och som ofta har låga löner och arbeten som sliter hårt på dem.

Ta-makten-o¦êver-din-pension_fram_600px.png

I boken ”Ta makten över din pension – tio fällor du som kvinna ska undvika” ger Annika Creutzer en rad värdefulla tips på hur du själv kan påverka din pension. Naturligtvis kan även män läsa boken och lära sig mer om hur livsvalen påverkar pensionen!

Varje obetald timme arbete kostar. Det avslöjar bland annat kapitlet om deltidsfällan. Om en kvinna, som är förskollärare och tjänar 146 kronor i timmen, byter ut en timme om dagen mot en betald timme tjänar hon drygt 1,3 miljoner kronor mer under 40 års yrkesarbete.

Deltidsfällan är en av tio fällor som boken Ta makten över din pension tar upp. Andra är slutajobba fällan, pluggfällan och kostnadsfällan.

Är du arbetsgivare är det här en perfekt bok att ladda ned och dela ut till kollegor i 20-40-årsåldern för att uppmärksamma dem på vilka val man har att göra för att få en så bra pension som möjligt.

Boken riktar sig till dig som: 

 • är kvinna och mitt i livet  
 • är arbetsgivare med många anställda som är kvinnor

Så läser du boken

Du kan ladda ned hela pensionsboken som pdf nedan. 

 Ladda ned "Ta makten över din pension"

Se film med tre pensionstips från Annika Creutzer

Vill du läsa på annat språk?

Nu har vi även översatt Ta makten över din pension till elva olika språk. Välj ditt språk nedan så kommer du till våra internationella sidor. Där kan du också få annan nyttig information om din pension på ditt hemspråk.

Vill du läsa på ett annat språk än svenska? 

سيطر  على  التقاعد  الخاص بك Arabiska
Preuzmite vlast nad svojom penzijom Bosniska
Take control of your pension Engelska
Hallitse Eläkettäsi Finska
Preuzmite vlast nad svojom mirovinom Kroatiska
اختیار بازنشستگی خودتان را در دست  Persiska
Przejmij kontrolę nad swoją emeryturą Polska
Preuzmite vlast nad svojom penzijom Serbiska
Tome el control de su jubilación Spanska
Die macht über ihre rente Tyska
Emekliliğinizin kontrolünü elinize alın Turkiska

Är det dags att lägga pensionspusslet? Då är det här boken för dig!

Vill du ta ut din pension gäller det att planera i tid, gärna redan i 50-årsåldern. Pensionssystemet kan vara svårt att förstå, och ju tidigare du skaffar dig koll, ju bättre pension kan du få! I boken "Dags att lägga pensionspusslet" får du tips om hur du steg för steg planerar på bästa sätt för ett rikare liv på äldre dar - inte bara ekonomiskt. 

Omslag_Dags_att_lagga_pensionspusslet_600px.png

En djungel av regler, villkor och val styr våra pensioner. I dag tvingas vi själva ta ställning till hur och när pensionen ska tas ut. Redan i 50-årsåldern kan det vara dags att börja planera för att få en så bra pension som möjligt. Speciellt viktigt är detta för kvinnor som riskerar att få betydligt sämre pension än män.

Den här boken pensionens olika pusselbitar och hur du lägger pensionspusslet på bästa sätt. Det är mycket att tänka på och många glömmer att vi idag lever länge som pensionärer.  Är du en arbetsgivare är detta boken du med fördel kan ge dina medarbetare som fyllt 55 för att hjälpa dem att fatta kloka beslut kring sin pension.

Boken riktar sig till dig som:

 • har fyllt 55 och börjar närma dig pensionsåldern
 • är arbetsgivare som jobbar med pensionsfrågor 

Så läser du boken

Du kan ladda ned hela pensionsboken som pdf nedan. 

 Ladda ned "Dags att lägga pensionspusslet"

För dig som arbetar med HR och pensionsfrågor

Den ekonomiska tryggheten i jobbet har stor betydelse. I boken "Din trygghet i jobbet" får du en översikt över all den trygghet som följer med en anställning i en kommun eller en region. Du som arbetar med personalfrågor får tips på hur du kan förklara olika försäkringar och annat stöd, och du som vill arbeta med dessa frågor i framtiden får en introduktionskurs. För andra kan det vara en hjälp i att förstå det som ofta verkar så krångligt.

Din_trygghet_i_jobbet_Omslag_600px.pngBoken är en introduktion och en översikt över all trygghet som följer med en anställning inom kommuner och landsting/regioner, allt som är bra att veta i början av anställningen fram till när arbetslivet närmar sig sitt slut. För dig som arbetar med dessa frågor i din yrkesroll, är boken tänkt att vara ett stöd.

Boken riktar sig till dig som:

 • arbetar med pensioner, löner, HR och andra personalfrågor inom kommuner och landsting/regioner.
 • utbildar dig för att arbeta med olika personalfrågor inom kommuner och landsting/regioner.
 • är chef eller arbetsledare och vill kunna svara på medarbetares frågor kring ersättning vid sjukdom, föräldraledighet, hur pensionen fungerar med mera.
 • är fackligt ombud eller arbetar med utbildning eller annat i facklig regi.
 • vill få en bra överblick över de olika försäkringarna och andra skydd i din anställning i en kommun eller landsting/region
 • är allmänt intresserad av dessa frågor och vill lära dig lite om det mesta.

Ladda ner boken

Här finns hela pensionsboken i pdf-format. 

 Ladda ner "Din trygghet i jobbet"